Zes tips om succesvol te zijn vanuit huis

Hoe kan ik effectief thuiswerken?

website-icon.png  Website
payment-icon.png  Payment add-on

shopping-cart.png  Webshop
website-icon.png  Online learning

Hoe werk ik effectief vanaf huis?

En toen zaten we opeens allemaal thuis..

De huidige pandemie heeft onze volledige werksituatie in een rap tempo veranderd. Volledige kantoren staan leeg, en iedereen heeft van zijn huis een klein kantoortje gemaakt.

Zeker voor mensen die dit niet gewend zijn is dit niet altijd even makkelijk, afleidingen liggen namelijk altijd op de loer. Niemand kijkt mee, Facebook, Instagram, nu.nl zijn zo geopend. De TV staart je aan vanaf de overkant van de keukentafel. Er ligt ook wat vuil op de grond, even stofzuigen? Laat staan wanneer er nog een paar kinderen rondrennen die voor een constante langzame stroom van afleiding zorgen.

Dus hoe ga je hier mee om?
Hoe ben je effectief thuis?

"Never let a good crisis go to waste"

- Winston Churchill

De keerzijde is dat thuiswerken ons enorme kansen geeft. Het scheelt reistijd, afleidingen op het kantoor bij het koffiezetapparaat en een omgeving waar jij volledig de controle over hebt. Een crisis biedt kansen die zich normaal niet presenteren. Als je goed weet om te gaan met veranderingen ligt succes voor het oprapen! 

Zoals Winston Churchill na WO2 al zei: "Never let a good crisis go to waste"
Wanneer je effectief met je tijd omgaat geeft thuiswerken je de mogelijkheid om nog meer van je doelen te bereiken.

1. Leg je smartphone buiten handbereik

Mensen besteden gemiddeld 3 uur en 15 minuten op hun telefoon.

Millennials besteden gemiddeld 5.7 uur per dag.

Baby boomers besteden gemiddeld 5 uur per dag.

Mensen checken hun telefoon gemiddeld 58 keer per dag.
 

Meer dan de helft van deze checks vind tijdens werktijd plaats. 
De grootste afleiding tijdens het werk is voor de meeste mensen hun telefoon. Continu stromen appjes binnen van bekenden en die Facebook en Instagram icoontjes kijken je ook telkens verleidelijk aan.

Wist je dat de gemiddelde besteedde tijd op een smartphone op 3 uur en 15 minuten per dag ligt?

Wanneer we het in perspectief plaatsen met leeftijdscategorieën worden de statistieken nog schrikbarender. Millennials (mensen tussen de 24 en 40 jaar oud) besteden maarliefst 5.7 uur per dag! Overigens doet de oudere generatie het niet veel beter, babyboomers (tussen de 60 en 75) besteden gemiddeld 5 uur per dag op hun telefoon.

We besteden dus gemiddeld meer dan een halve werkdag per dag(!) aan onze telefoon.

Leg je smartphone buiten handbereik, zodat je moet opstaan om deze te pakken. Dit gaat in ieder geval het intuïtieve oppakken en checken tegen.

Een makkelijke manier om deze afleiding minder storend te maken tijdens het werk, is om je telefoon buiten handbereik te leggen. Zorg dat je moet opstaan om je telefoon te pakken zodat je je bewust wordt van het gebruiken van je telefoon. Door hem binnen de ruimte neer te leggen waar je werkt blijf je uiteraard wel bereikbaar.

2. Neem afleidingen om je heen weg

Neem de grootste storende factoren om je heen weg, dat is voor iedereen anders, de ene blijft afgeleid raken door een huisgenoot die op de achtergrond TV aan het kijken is, de ander door kinderen die regelmatig om aandacht vragen. Bepaal voor jezelf wat de meest afleidende factoren voor je werk zijn en zorg dat je in een andere ruimte bent dan deze afleidingen.

Bepaal voor jezelf wat de meest afleidende factoren voor je werk zijn en zorg dat je in een andere ruimte bent dan deze afleidingen.

Neem afleidingen weg, een schoon bureau kan al wonderen doen. 

3. Neem pauze, ga naar buiten

"Greenery isn’t just an air-freshener that’s pleasant to look at, it can actually significantly boost employee well-being, reduce stress, enhance innovative potential, and boost a sense of connection."

- Emma Seppälä and Johann Berlin, Harvard Business Review 26 juni, 2017
Vergeet niet af en toe pauze te nemen om jezelf op te laden. Het is makkelijk om de hele dag achter je scherm te blijven zitten en pauze voorbij laten gaan. Waar je op kantoor af en toe een praatje maakt en een kopje koffie gaat halen heb je thuis deze natuurlijke pauzemomenten een stuk minder. 

Om echt even op te laden, ga naar buiten en wandel een stukje.

Om echt even op te laden, ga naar buiten en wandel een stukje. Laat je telefoon thuis achter en ben echt even een half uurtje onbereikbaar en weg van het werk om volledig te resetten zodat je met nieuwe energie weer aan de slag kan.

Dit verhoogt niet alleen je productiviteit en verminderd stress, het is ook nog eens goed voor je gezondheid om even in beweging te komen. Ook al is het slecht weer, probeer er een punt van te maken elke dag even een momentje naar buiten te gaan.

4. Zorg voor een routine met dingen die je leuk vindt

Dit is wellicht de belangrijkste tip van allemaal.

Om echt effectief te werken is het belangrijk dat je het naar je zin hebt!

Een van de manieren om dit voor mekaar te krijgen is door je dag te vullen met een routine die goed voelt. Natuurlijk moet je in een dag ook dingen doen die je minder leuk vind, dat hoort er bij, maar probeer je werkdag zo veel mogelijk in te delen met dingen die goed voelen. 

"You will never change your life until you change something you do daily. The secret of your success is found in your daily routine."

- John C. Maxwell

Om een voorbeeld te geven begin ik mijn dag met een half uurtje yoga, daarna doe ik mijn administratieve zaken en ga ik aan het werk. Halverwege mijn ochtend ga ik een lekker stuk wandelen met de hond om vervolgens weer te werken tot lunch. Aan het eind middag maak ik nog een moment vrij om te wandelen met de hond om mijn werkdag vervolgens te eindigen.

Op die manier kan ik effectief werken tussen momenten van rust.
Vul je dag met een routine die goed voelt en bijdraagt aan een effectieve werkdag.

5. Werk efficiënt, niet lang

Ricardo Semler is een Braziliaans ondernemer. Hij is de CEO en hoofdeigenaar van Semco SA, een Braziliaans bedrijf dat vooral bekendstaat vanwege zijn radicale vorm van industriële democratie en corporate re-engineering. In zijn TED-talk geeft hij zijn bijzondere kijk op werk en andere belangrijke sociale problemen.
Dit voelt waarschijnlijk voor veel mensen erg onnatuurlijk, maar werk niet van 9 tot 5 als het niet nodig is. Maak aan het begin van je dag een lijst van dingen die je moet doen (daarover in het volgende punt meer) en zodra je ‘vastloopt’ in je lijstje is het tijd om te pauzeren.

"Focus on being productive instead of busy."

- Tim Ferriss

Ben je klaar met je lijstje?
Ga geen dingen zoeken om te doen, maar stop. Geniet van de rest van je dag, je hebt je doelen bereikt. Uiteraard heeft die munt een andere kant. 

Ben je om 5 uur nog niet klaar met je gemaakte lijstje?
Maak het af. Anders loop je continu achter de feiten aan.

Leer dus je tijd te besteden aan dingen die er écht toe doen, en niet aan tijdrovende mailtjes en andere ‘opvullingswerkzaamheden’ die eigenlijk niet echt nodig zijn. Ricardo Semler van Semco houd een prachtig betoog over dit punt in zijn TED Talk. Deze is zeker de moeite waar even te bekijken.

6. Maak to-do-lijstjes

Misschien wel een van de grootste winsten die ik heb kunnen halen de afgelopen jaren komt uit to-do-lijstjes. Het klinkt ongelooflijk kinderachtig, maar het daadwerkelijk opschrijven van de dingen die je wil gaan doen resulteert in psychologische gevolgen die je effectiviteit verhogen, persoonlijk haal ik ook meer plezier uit mijn werk wanneer ik een duidelijk overzicht heb van de dingen die ik wil bereiken.

  • Je maakt commitment naar je lijstje, je ‘voelt’ ook de verantwoordelijkheid je lijstje af te maken.
  • Het voelt goed om een punt af te vinken, je hebt het idee dat je met de juiste dingen bezig bent.

Maak commitment aan je taken door op te schrijven wat je gaat doen, en jezelf verantwoordelijk te houden voor deze lijst.

Persoonlijk maak ik 2 lijstjes. Een aan het begin van de week met hierop alle punten die ik graag wil afronden deze week. Dit lijstje breid zich natuurlijk gedurende de week uit naarmate dat er meerdere vragen en taken binnenstromen.

Daarnaast maak ik een dagelijks lijstje met hierop de routinematige dingen die ik wil doen plus een aantal grotere wekelijkse punten die ik in die week wil afronden. Op die manier heb ik houvast aan de taken waar ik aan wil werken, en altijd in zicht wat er voor de dag en week nog op de planning staat. Hiermee vergeet je minder dingen en breng je structuur in je werk aan.
To-do-lijstjes helpen je structuur te geven aan je werk.

Meer weten? Wij komen graag op de koffie!

Website v.a. € 55,- p/m

Webshop v.a. € 110,- p/m